Extern Nieuws

Externe Berichten 2018

Nieuwe straatnamen

Het college van B & W heeft op 10 april 2018 de nieuwe straatnamen voor het Zuiderloo vastgesteld.
Hierbij houdt men vast aan de eerder ingezette lijn voor wat betreft straatnaamgeving in Zuiderloo.
Men gebruikt  hierbij namen die te maken hebben met de van oudsher voorkomende flora in het gebied, met name bomen, heesters en planten, hoewel de aanwezigheid hiervan  door onderzoek niet werd aangetoond.
Er is gekozen voor de volgende straatnamen: Heggenroos, Duindoorn, Veldbies, Zilverschoon,
Weegbree, Ringelwikke en Duizendknoop.

Bron: Gemeente Heiloo,  17 april 2018


Heiloo krijgt er een gemeentelijk monument bij

Het college van de gemeente Heiloo heeft besloten om een stolpschuur en de hooischelf tot monument te verklaren.
De gemeente is een procedure gestart voor het plaatsen van de stolpschuur en de hooischelf behorende op het perceel Westerweg 340-342 op de gemeentelijke monumentenlijst.

Westerweg 340-342

Bron: Gemeente Heiloo,  10 april 2018
Foto: Dick Slagter


Heiloo wordt waarschijnlijk een wijkje rijker

Een particulier initiatief moet leiden tot een nieuw wijkje in Zuiderloo. Het wijkje zal, wanneer de gemeente Heiloo hiertoe besluit, de naam ‘Hof van Sombroek’ krijgen.
Het wijkje zou vorm moeten krijgen op percelen bij de spoorlijn aan beide zijden van de Krommelaan.
De aanwezige houtwallen zullen daarbij worden ontzien.

Bron: Noord_hollands Dagblad 13 januari 2018


Regionaal Archief op zoek naar digitale foto’s

Foto’s uit de regio moeten tijdsbeeld 2017 vastleggen

Het Regionaal Archief Alkmaar is op zoek naar foto’s. In de digitale wereld worden steeds meer foto’s gemaakt, maar het is de vraag hoeveel daarvan goed wordt bewaard. Het Archief vraagt inwoners van zijn werkgebied om één digitale foto uit 2017 in te sturen, om het tijdsbeeld vast te leggen in dit digitale, vluchtige tijdperk. 

Inwoners uit de regio worden gevraagd om een zelfgemaakte foto in te sturen, die voor hen kenmerkend is voor 2017. Zo ontstaat er een selectie uit de miljoenen foto’s die in de regio zijn gemaakt. Die selectie laat zien hoe de wereld er daar uitzag en wat men belangrijk vond. Het selecteren van fotomateriaal is cruciaal om een beter beeld van de huidige tijd te krijgen. Niet alles kan immers bewaard blijven en de bomen moeten te zien blijven door het bos.
Jesse van Dijl, conservator beeldmateriaal van het Regionaal Archief, zegt het volgende over het project: “We willen mensen de kans geven om foto’s die voor hen bijzonder zijn een plek te geven in het Archief, zodat ook toekomstige generaties een beeld kunnen krijgen van onze wereld.”

Elk denkbaar type foto uit het jaar 2017 wordt verwelkomd. De plaatjes moeten geschoten zijn in het werkgebied van het Archief (de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). Inzenders worden gevraagd te vermelden waar, wanneer en waarom ze de foto hebben gemaakt. Het maakt niet uit wat er is afgebeeld. 

De afbeeldingen worden op de Flickr-pagina van het archief geplaatst. Een selectie uit de inzendingen wordt ook op de beeldbank van het Archief ondergebracht, om ze tot in de eeuwigheid te bewaren. Zowel amateurs als professionals mogen afbeeldingen inzenden, zolang ze er geen bezwaar tegen hebben dat de rechten door het Archief worden overgenomen en de afbeeldingen door iedereen kunnen worden gebruikt.

Foto’s kunnen worden ingestuurd via foto@archiefalkmaar.nl. Voor de voorwaarden en meer informatie kan men terecht op www.regionaalarchief.nl/foto. Er geldt een maximum van één foto per inzender. Inzenden kan tot en met 31 januari.

Een voorbeeld van een foto die haar tijdsbeeld mooi weergeeft – het blussen van een boerderijbrand aan de Kanaalweg in 1970. Het Archief is op zoek naar foto’s die hetzelfde doen voor 2017. Foto Regionaal Archief Alkmaar.

Een voorbeeld van een foto die haar tijdsbeeld mooi weergeeft – het blussen van een boerderijbrand aan de Kanaalweg in 1970. Het Archief is op zoek naar foto’s die hetzelfde doen voor 2017

Een duplicaat van de foto naar onze vereniging wordt zeer op prijs gesteld.


 Red de Stolp

De stolpboerderij hoort onlosmakelijk bij het Noord-Hollandse landschap. Maar het gaat niet goed met de stolp. Het provinciale landschap was 70 jaar geleden maar liefst 10.000 stolpboerderijen rijk, ondertussen is dit aantal gehalveerd. Per jaar verdwijnen er tientallen stolpen.
We trekken aan de bel. Deze sloop moet stoppen! Tekent u ook de petities?
Klik dan HIER


 

Voor eerdere externe berichten 2017 : klik HIER

Voor eerdere externe berichten: klik HIER